onsdag 4 december 2013

Sophämtning...


... det har vi var 14:e dag... och det är ju bra, men känns onödigt hos oss.
I bästa fall finns då en soppåse - nästan lika ofta är det tomt och killen som kör sopbilen får stanna och gå ur bilen i onödan...
Dessutom är vägen knappt farbar under vintern, då den inte är prioriterad att plogas så tidigt, medan sopbilen brukar komma vid 7...
För någon vecka sedan så kom fakturan  ... 
Vi har minsta sopkärlet, inget separat kompostkärl  eftersom vi komposterar allt som går själva och sopsorterar i stort sett allt annat - ändå ska vi betala drygt 700:- för 6 månader.  Hämtning varannan vecka ger 26 hämtningar / år till en sammanlagd kostnad på lite drygt 1400:-  vilket ger en kostnad på 54:- per soppåse om vi lämnar en påse vid varje hämtning (vilket vi alltså inte gör). Dyrt tycker jag!
Fick den ljusa idén att det måste ju gå att få glesare hämtningar och därmed billigare avgift, så jag mailade till Tekniska kontoret och framförde vår önskan...
Nästan direkt kom svar med blankett... de är snabba på kundtjänst :)
Jodå, vi skulle kunna få hämtning en gång per månad - jättebra! 
Fyllde i blanketten och skulle skriva ut den när jag upptäckte en sida till - sidan två ... de vill alltså ha betalt för en ansökan... hm...!
Priset för en inskickad ansökan är minst 874:- - vilket är kommunens timavgift för att ta ställning till vår ansökan... även vid ett nej...
De uppmuntrar ju inte att man försöker leva som man lär... att man tar med sig nästan allt till återvinningen med all den tid det tar. Kanske ska man pröva att skicka en faktura på den egna nedlagda tiden - 800 spänn i timmen kan väl vara rimligt... eller så kanske ska man ge sjutton i att sopsortera...
... näe, det är klart man inte kan... men lite sur blir jag...

Ha det gott!

26 kommentarer:

 1. Jag håller med. Vi behöver heller ingen sophämtning. Max en påse/var 14:e dag. Vi har kompost och sopsorterar så det står härliga till. Värdelöst att kasta ut pengar på något man inte behöver ha...

  SvaraRadera
 2. Ja det där låter ju helt sjukt,men så är det med myndigheter !!
  De bara kör över oss medborgare hur som helst !!
  Man borde kunna skicka räkning tillbaka.

  Ha det gott ändå/Kram

  SvaraRadera
 3. Oj - de var som tusan, de är väl för att slippa ifrån en massa "ansvar" o frågor.
  Vi har normal sophämtning vi, ett kärl för matavfall och ett för övrigt brännbart, resten får vi köra iväg själva till återvinnings station. Tömning var annan vecka o priserna är nog ungefär som hos Er. När vi bodde i Småland betalde man efter hur mycket man slängde alltså per kg. Så skulle ni haft de ju :)


  Kramiz

  SvaraRadera
 4. Agneta i Piteå...tycker som Du om priset! Kommunen är galen. Så fint och intressant Du skriver, å vilka bilder! Hur gör jag för att hitta Ditt glöggrecept?

  SvaraRadera
 5. Agneta i Piteå, har hittat glöggreceptet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du hittade receptet... och kul att du hittade till mig ;)

   Radera
 6. Ett helt oacceptabelt pris för den sortens ansökan tycker jag! När man som jag, bor i lägenhet och betalar via hyran tänker man inte på sop-priserna i samma utsträckning. Men sorteringen ska ju skötas bra ändå, annars blir ju hyran högre.

  SvaraRadera
 7. Vi har nog samma sophämtningstid och pris som du. Det är ju konstigt att inte det belönas bättre att man själv tar hand om sina sopor. Jag tycker absolut du ska betalt för den tid det tog dig att fylla i ansökningen. Din tid är helt klart lika dyrbar som kommuntjänstemännens. Kram

  SvaraRadera
 8. Ja, man slutar aldrig att förvånas.
  Vi får soporna hämtade varje vecka - halvfull tunna, men vi har grannar som delar tunna med nästa granne och som då har halv taxa.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Helt galet, dock inte ovanligt! Verkar som de flesta tappar förståndet när de hamnar i kommunledningen.......
  Ha en fin dag!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 10. Jag håller fullständigt med. Det är inte klokt. Har själv haft samma problem men har fått ge mig. Tyvärr. Misstänker att vi inte är ensamma om detta. Sur blir man.

  SvaraRadera
 11. Oj...eller mer än så...det gäller att läsa det finstilta också!! Där skulle jag nog ha varit lite för snabb och sen fått en mindre glad överraskning...Som du skriver, de uppmuntrar ju inte direkt till att man ska ha miljötänk...för vad kostar det inte för sopbilen att åka sträckan till er...?? Här fyller vi inte heller den gröna tunnan, och den bruna funderar jag på att rationalisera bort, att ordna en riktig kompost. Men då kostar väl det också...Suck.
  Hoppas du har en riktigt skön onsdag. Här är morgonpromenaden avklarad, i skogen. Efter två dagars intensivt jobb är det sååå skönt att strosa runt i skogen, sitta en stund vid dammen, kolla in vad bävrarna sysslat med över natten...en riktig guldmorgon med andra ord!!
  Ha det gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Det blir dyra sopor!

  Sedan vi flyttade till lägenhet har vi nästan inga fakturor!

  Var sin telefon och mobilt bredband, allt annat ingår i månadsavgiften!

  Kram

  SvaraRadera
 13. Att det är dyrt med blanketter har man erfarit, men jag undrar ändå om inte detta tar priset?
  Måste ni ha sophämtning? Ibland fodrar ju kommunen det! I vår sommarstuga måste man ha någon form sophämtning, eller så kan man ha varmkompost. Bra när man kan välja. Hemma är sophämtningen i hyran.
  Kramis Karin

  SvaraRadera
 14. Verkligen irriterande! Två av våra grannar delar tunna, kanske ett alternativ?

  SvaraRadera
 15. Måste vara någon på kommunen som riktigt tänkt till där! Om man tar ut en riktigt hög avgift för att lämna in ansökan.. ja då gör man inte det.. och då får man ju fortfarande in sophämtningspengarna som vanligt!
  Mor och far hade en dust med kommunen där de hade sin sommarstuga för många herrans år sedan. Kom ingenvart med dem. Då skrev pappa ihop mer än en insändare och beskrev fenomenet och fick in den på en halvsida i expressen! Då j***ans blev det ändring på bestämmelserna. Kramar

  SvaraRadera
 16. Puhh. Att dela tunna med grannar tycker jag varit ett bra förslag, men det tror jag inte är OK. Det hade varit bäst.
  Att sopbilen inte kommer varje vecka (en del har ju tömning varje vecka) och de som har mycket sopor kan ha större kärl. Men då blir det problem sommartid med lukt m.m.
  Vi har också egen kompost, men om vi väljer det, blir det dyrare än att lägga matskräpet i tunnan. Så vi har valt att ha matfack också fast det lägger vi nästan aldrig något i. Knepigt.

  SvaraRadera
 17. Goddag ! Här har vi just nu grovsophämtning hos oss. Det brukar vara omkring vecka 33 0ch 40 på året då en stor container ställs ut. Lilly och jag har kastat massor i den denna gång. Ja då vi betalar hyra och sophämtningen ingår i hyran så vet jag inte vad våran sophämtning kostar. Men jag tycker eran sophämtning låter dyr. Ha det bra !

  SvaraRadera
 18. Det där känner vi igen! Vi har ju våran stuga som ligger i Falköpings kommun, där vi inte har någon sophämtning, men vi får ändå betala för det, tror det är 600 per kvartal. Vid kontroll så sa de att alla som ägde fastighet måste betala även om de ingen sophämtning har. Man kanske utnyttjar deras sopstationer var en av argumenten. I vår kommun, påstår Falk, att det är inräknat i skatten, men det är det inte i Falköping. Vi tar ju också med allt hem och annat sopsorteras. Komposterat har jag gjort i 30 år. Kanske dags för Falköping att lägga avgiften på skatten också :) Visst blir man lite f.....b för att de tar ut timavgift på allt. Tycker hela Sverige snart handlar om PENGAR hit o dit. Och inte har det blivit bättre för det. Skit i dem och fortsätt som tidigare :)

  SvaraRadera
 19. Vi står inför samma problem i vår kommun, Aneby. Vi måste svara endera dagen hur stor tunna vi skall ha. Tidigare har vi haft sopsäcksbyte fyra gånger per år. Då är det bara lite på botten i säcken när de byter säck. Vi komposterar det lilla matavfall som blir. Resten tar vi till källsorteringen. Vi äter bara några få dagar hemma per månad, så det blir väldigt lite avfallsprodukter. Kostnad och hur ofta jag måste acceptera vet jag inte än. Julruschen tar all tid. Kram.

  SvaraRadera
 20. Liiiite sur????!!!!!! Jag skulle ha gått upp i taket! Sådana priser och handläggande uppmuntrar verkligen inte till sopsortering och återvinning. Tvärtom! Nej usch.
  Vi bor ju i lägenhet och där slänger vi soporna i ett sopnedkast. Enkelt och mindre bra, jag vet, men det ingår ju i hyran så...

  SvaraRadera
 21. Ja det där med sophämtning är en ständig diskussion, ingen som blir nöjd.Det borde väl gå att lösa tycker man.Rackarns så fräckt med den höga avgiften för en ansökan.
  Du frågade om te sorter,och jag har ingen speciell utan köper gärna nytt och provar. Grönt te är en favorit,och nu dricker jag Icas julblandning. Jag blir trött när jag dricker varmt te, det känns rogivande på nåt vis..**
  Kramar♥

  SvaraRadera
 22. Ja de är inte dumma på kommunen . . . . .
  Vi har precis detsamma som ni, vi behöver inte heller mer än en gång i månaden.
  Vi eldar med ved så mycket skräp eldas upp och sedan komposteras det.
  Det finns tre olika storlekar på deras 'kärl' soptunnan och olika priser då.
  Men vi har också 'käftat' per telefon om detta . . . . . . oj oj !
  Grannen har 'gått ihop' med en annan granne, de bor närmare varann än vi,
  och till sist efter mycket 'käbbel' fick de ha en soptunna ihop. Men lätt var det inte.
  Det borde vara straffbart att vara så fräck. Det sitter en och räknar ut en massa jävelskap mot befolkningen och kollar hur mycket mer de kan suga ut ur oss.
  Ja man protesterar 'lite' . . . . sen går luften ur . . . . man säger tack och amen med ilska
  sen återgår det till det normala livet . . . . sen 'dyker' något 'ärthjärnor' aktigt upp igen . . . . . . !!!

  Nej nu får jag lugna ner mig, inte lönt att spilla en massa energi på det mer . . . .

  Men må så bra ändå med eller utan 'tunna'
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 23. Men fy, sånt kan göra mig vansinnig! Vi hade också sådå vi bodde i hus att kärlet var oftast tomt. Vi hade vedeldning och där försvann ju också en del...Jag tycker det låter hutlöst dyrt! Överlag blir det måna avgifter för er i hus, det är ganska skönt att bara ha hyran att tänka på. Men fördelarna med hus är ju annars ganska betydande förstås..Här slipper vi i allafall både plogning och gräsklippning, det är ganska så skönt
  Kram

  SvaraRadera
 24. Här är det också dyrt men vi har i alla fall 40 kr mindre per tömning om tunnan är tom men fasta avgiften är hög. Sedan så är det slamtömning och en massa annat. Att bo på landet och i hus är minsann inte gratis. Alltid är det något som är trasigt och måste lagas. Ändå vill jag inte byta och bo i lägenhet. Friheten att göra lite mer som man vill är värd mycket

  SvaraRadera
 25. Går han ur bilen?? Vi ställer sopkärlet på gatan var fjortonde dag, när det är dags. Då åker sopbilen från tomt till tomt och tömmer kärlen med reglage, som han manövrerar inifrån hytten. Kostnad för helår 2013 var 1598 kronor (Nynäshamns kommun). Vi har möjlighet att sortera för att få ned kostnaden, vilket jag inte gör. Kastar i den egna komposten det som är lämpligt där.

  Grovsopor åker vi till SRV:s sopstation och lämnar in - ingår i avgiften. Vi har ett kort till grinden så vi tar oss in, på bestämda tider då personal är där. Tidningar och emballage lämnar vi i särskilda containrar uppställda i vårt centrum.

  Och ... vi har en jättebra chaufför som kör sopbilen - det har hänt att vi glömt och då har han fixat det. Fast han inte behöver.

  Ibland känns det som att jag arbetar på SRV och får betala för det ...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.