torsdag 18 februari 2016

Varför...

... ja, varför ger jag mig nu på detta med Bosses tävlingsuppgifter igen?
Jo, bara för att jag inte kan låta bli!

Nu är vi framme vid nr 7 av ett okänt antal uppgifter... och mot bättre vetande så funderar jag igen så det knakar på hur jag ska lösa detta.
Den här gången ska vi fotografera fem saker som vi förknippar med diabetes typ 1 och sedan i texten motivera vårt bildval. Inte någon lätt uppgift när man inte har någon diabetiker i sin närhet... och inte duger det med google heller :)

Tänkte först att jag hoppar över den här uppgiften, men så tänkte jag:
 1. En tävling är en tävling!
2. Bra tillfälle att lära sig lite mer!
Så det har jag försökt göra - ja, lära mig lite mer alltså.

Först och främst är jag så tacksam och glad att jag inte har sjukdomen själv och att ingen av mina nära och kära har den heller. Min mamma hade typ 2 och jag minns hur svårt det var att ställa in hennes blodsocker och hur dålig hon kunde bli och det blev många resor med ambulans in till akuten i Norrköping.

 Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som förstör bukspottkörtelns bildande av insulin och då måste man tillföra det genom injektioner med t.ex. en insulinpenna. Sjukdomen går inte att bota och måste behandlas  genom hela livet.
Den här bilden är från nyheterna på tv härom kvällen... tyvärr hade jag inte kameran inom räckhåll, utan var tvungen att springa ut i hallen och hämta den i jackfickan... så det blev bara den här bilden. Hoppas nu vår stränge domare godkänner - jag har ju inte googlat efter bilder i alla fall :)
Det är ju viktigt att äta bra mat för alla och envar, men är man diabetiker så är det extra viktigt att ha goda kostvanor... långsamma kolhydrater, frukt och grönsaker.
Blodsockret går upp och ner - även hos friska personer, men hos diabetiker blir svängningarna större och man kan drabbas av kraftiga blodsockerfall, hypoglykemi. Då är det bra att ha druvsocker nära till hands. Minns att min mamma alltid hade druvsockertabletter med sig, lättåtkomligt i fickan eller handväskan. 
Vanligt socker är efter vad jag läst inte helt förbjudet numer, men måste kompenseras med ökad insulindos. 
Förresten är det ju inte bra för oss andra heller!
Motion är både nödvändigt och nyttigt och då är en sådan här väg genom skogen en utmärkt plats att bedriva den på.
Bra matvanor, bra sömnvanor och motion, det är viktigt att tänka på för alla ... och som sagt speciellt viktigt för den som är diabetiker.
Bra kontakt med tandhygienist och tandläkare är också viktigt - liksom att man är noga med sina fötter!

Sist men inte minst, så är det bra att ha någon som hjälper och stöttar när det behövs :)Ha det gott!

20 kommentarer:

 1. Du är verkligen finurlig. Jag gav upp tävlingen denna gången, för precis som du så känner jag ingen med sjukdomen och vet själv väldigt lite om den. Nu skäms jag nästan att jag inte försökte i varje fall. Du har fått ihop ett jättebra inlägg. Kram

  SvaraRadera
 2. Du är duktig på att göra efterforskningar då du inte har det i din omedelbara närhet. Men en lätt tävlingsuppgift var det inte. / Britt

  SvaraRadera
 3. Bosses tävlingar har jag inte gett mig in på, jag har inte tålamodet som behövs! Ditt bidrag är imponerande!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Oj det var inget lätt tema! Jag är imponerad av att du lyckades få ihop det.

  SvaraRadera

 5. Snyggt jobbat, å jag håller med om att Bosses tävlingar är roliga... :D)

  SvaraRadera
 6. Ja du ger verkligen 'järnet' Anki, bra gjort av dig. Man märker ju att du gillar att tävla i olika 'frågesporter', så kör hårt . . . .
  Som du märkt har inte jag engagerat mig i dina bild gissningar, tycker det är skitsvårt, hi hi . . .
  och jag är inte med hos Bosse heller. Jag har inte tålamod - allt måste ske nu på en gång och helst på direkten.
  Jag pusslar inte heller, bara barnpussel i så fall, hi hi . . . . min äldsta dotter är en pussel-nörd . . . .
  Bra löst av dig om diabetes, javisst det är bra att få lära sig något nytt, det blir aldrig fel.
  Ingen av oss lider av det men jag kan allt det där ändå eftersom jag jobbat i vården
  Jag känner folk som blivit kvitt sin diabetes tack vare att de gått ner massor i vikt och äter rätt.
  Men allt måste ske i lugn takt så kroppen hinner fatta vad som händer och inte bara helt plötsligt sluta med vissa 'saker' på direkten, kroppen får en chock och det kan visa sig sen som en depression senare för den personen. Men den som en gång fått diabetes och håller den borta med vikten och motion m.m.får verkligen se upp,
  sjukdomen ligger latent i kroppen (ett vilo liknande stadium) och det kan 'bryta' ut igen.
  En viktig sak är också synen, den måste man kolla upp emellanåt.

  Må så gott, varma kramen från/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det där gäller bara diabetes två och graviditetsdiabetes - tyvärr. :) Många förväxlar och blandar ihop sjukdomarna.

   Radera
 7. Du klarar det mest - för du är uppfinningsrik! Bra jobbat. =) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du tänkte om och sedan levererade ett proffsinlägg. :) För denna gång tänkte jag annars, att det fanns möjlighet att inte gå speciellt långt i sin bostad. Till och snabbare än att hitta fem brandgula saker. Om man bara har en bra motivering till den där domaren. Bra jobbat Anki. Kram Bosse

   Radera
 8. Vad duktig du är som tävlar i så svåra ämnen. Ett av min dotters fosterbarn har fått diabetes 1 och vi som trodde det bara var att ge sprutor...men nej...så enkelt var det inte. Det är en hel vetenskap att räkna ut hur mycket insulin det behövs varje dag. Du har verkligen gjort ett bra jobb med att ta reda på det här med kolhydrater mm.
  Lycka till i fortsättningen med tävlandet.

  SvaraRadera
 9. Bra jobbat,jag tränar nästan var dag och gått ner i vikt med!
  Men jag har ingen Diabetes tack o lov!
  Träning bör alla göra och äta rätt med!

  Ha det gott......Kram

  SvaraRadera
 10. Får uppfattningen att du tar dig an utmaningar med lagom allvar och gott humör. Värt att ta efter, liksom inställningen att mer kunskap alltid är givande.
  Läste precis ett blogginlägg om att det idag är fotens dag och därmed värt att gå på fotbehandling. Kom då att tänka på en kär vän som var diabetiker och talade lyriskt om hur hon svävade på moln efter besök hos fotvårdsspecialisten. Sedan gick jag vidare på min bloggpromenad och kom hit till ditt inlägg om diabetes typ 1. Min vän hade det och jag minns hur hon med en aldrig sviktande livsvilja, värme och humor förhöll sig till tvära kast i blodsockervärden och alltför många av de följdsjukdomar som kan dyka upp.

  SvaraRadera
 11. Klok och bra lösning på deltävlingen! Råden som gäller för diabetiker är väldigt bra och passar faktiskt så gott som alla människor :D

  SvaraRadera
 12. Aldrig fel att passa på att lära sig om nya saker och diabetesdiagnosen ger mycket att tänka på vad gäller hur man ska leva och det gäller ju också vi andra som inte är drabbade av den. Tycker du har illustrerat temat på ett väldigt bra pedagogiskt sätt och med passande bilder till.

  Önskar dig en fin fredag !
  Kramar från Marie

  SvaraRadera
 13. Åh, vill att snön ska vara borta och såndär härlig skogsväg ska komma fram igen (:

  SvaraRadera
 14. Bra jobbat Anki, du har löst uppgiften på allra bästa sätt! Jag vet nog mer om typ2 som drabbar vuxna än den som drabbar barn. Jag hoppas att man inom en snar framtid finner ett botemedel mot diabetes, så tråkigt att bära på en livslång sjukdom med många riskfaktorer om man missköter sig det minsta.
  Ha en skön helg, våran by är full av sportlovsfirare nu, så trevligt när det finns snö så det räcker

  SvaraRadera
 15. Det var väl en väldigt bra sammanfattning tycker jag. Har själv diabetes 2 men det går rätt så bra ännu utan några större besvär.

  SvaraRadera
 16. Då min man har diabetes typ 1 så vet jag vad sjukdomen innebär och att du gjort en toppen sammanställning av det som är viktigt att beakta.

  Å visst måste Bosse ha en direkt linje till Rapport, då programmet sändes samma sag som han la upp utmaningen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.