lördag 24 oktober 2015

Lördagstema - Omstart

Ny lördag... nytt tema och denna gång är ordet Omstart. Det är Karin på Åland med bloggen "Pettas blogg", som står för månadens teman nu i oktober.

 Själv har jag nog inte gjort så många "omstarter" i mitt liv...

En riktig omstart gjorde däremot bortåt 1 miljon svenskar, som emigrerade till Amerika från 1850 talet och en bit in på 1900-talet. De tvingades inte av krig, utan av svält och fattigdom. De ville ge sig själva, sin familj och sina barn ett nytt liv... en ny chans.

Några återvände så småningom till Sverige, men de flesta blev kvar och de fick verkligen göra en omstart med allt... med språket, att hitta en plats att bo på och att komma in i det amerikanska samhället.

Idag är många människor på flykt från sina hemländer... människor som är tvingade att göra en omstart av sina liv. Jag tror ingen flyr från sitt hemland... från sitt hem av egen vilja, utan för att de måste göra det för att rädda sina barn, sin familj. De gör precis vad vi alla skulle göra om vi var tvungna. För hur många skulle stillasittande titta på när krig och våld hotar oss, eller framför allt våra barn?
..............................

Naturen som egentligen ska förbereda sig inför vintern har spårat ur och en del växter har visst gjort en omstart nu i det milda höstvädret. 
Blommande vitsippor, smörblommor och smultron... och ett nästan moget smultron... 
... älgört och maskrosor...

Vill du se hur de andra "Lördagsbloggarna" tolkar veckans temaord, så titta in under fliken med samma namn, högst upp under headern.

Ha en trevlig helg!

15 kommentarer:

 1. Trevlig helg önskar vi från Spanien!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är tur att man har möjligheter till omstart. Trevligt bidrag.
  TREVLIG HELG ANKI !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 3. Jag tänker som du Anki, vem flyr frivilligt från sitt eget om det inte var "tvunget" och att de flesta av oss skulle göra detsamma för att rädda våra barn. Fin vinkling på "omstart". Menar du att du har sett ett smultron på G!?! Helt otroligt. Nu känns det lite hopp om sommar igen tycker jag! :-)

  SvaraRadera
 4. Vi hamnade lite på samma linje du och jag med dagens tema! Och så har du dessutom naturens onaturliga omstart. Vitsippor!

  SvaraRadera
 5. Nej, ingen ger sig av frivilligt. Igår var vi i kyrkan, en konsert där all behållning gick till MS forskning. En liten andakt, där pratades just om att ha förståelse och att älska sin nästa. Bönen var en barnens bön. En bön för barn som går i skolan, för barn som ligger på golvet i affären och skriker, för barnen som spolas upp döda på en strand, för barnen vars mardrömmar händer på dagarna. Ja, det var mycket att ta in, att ta till sig och tänka på. Oerhört fint var det!

  SvaraRadera
 6. Inga flyktingar far väl av fri vilja.
  Vi håller också på med en omstart ☺
  Kram

  SvaraRadera
 7. Alldeles för många människor tvingas till omstart i dessa dagar. Och de som är emot glömmer så lätt utvandringen från Sverige, eller flyktingströmmen från Ungern för den delen ...

  SvaraRadera
 8. Vad bra att du kom på minst två "alternativa" omstarter i ditt bidrag. Det första jag spontant tänkte på var omstart av datorn...

  Ingen ger sig av frivilligt från sitt och och sitt liv om inte hemska omständigheter kräver det - som just nu till exempel.

  Å växternas oväntade omstart i år gillar jag skarpt:-)

  Härliga biler som vanligt hos dig!

  SvaraRadera
 9. Du har helt rätt. Ingen vill stanna kvar i ett land där det är krig. Krig nu för tiden är så effektivt grymt också. Man kan inte stanna kvar
  om man vill behålla livet och sin familj. Man måste fly. Det är en svår omstart för alltför många
  Fint skrivet!

  kram

  SvaraRadera
 10. Ja så många omstarter man har gjort, med nya jobb och nya boplatser och tack ock lov har det alltid funnits folk som visat tillrätta. Men hur duktiga är vi på att visa flyktingar till rätta? Vi får nog skärpa oss lite.

  SvaraRadera
 11. Många människor som hoppas på en omstart idag - och tvingas kämpa hårt för att försöka nå det målet! Självklart ger man inte upp allt man äger och har och bryter upp från allt man känner för att gå till fots mot något totalt ovisst - om man inte måste. Blir ledsen när människor inte kan se det och bemöter dessa människor med hat. Visst kan vi diskutera integrering, bostadsfrågor och vilka möjligheter och begränsningar vi har som land. Men varför det måste resultera i hat (och våld!) mot oskyldiga människor som flyr krig och galna ledare - det är över mitt förstånd.

  SvaraRadera
 12. Historiskt sett har många, många människor tvingats till en omstart. Hemskt det som händer nu!

  SvaraRadera
 13. Hinner bara säga vackert som vanligt. Det är resdags i morgon!
  Kramis!

  SvaraRadera
 14. Omstart får många göra, det är de som vill och de som inte vill men måste göra det. Sen kan en del omstart ske automatiskt.
  De stackare som måste för att överleva tycker jag så innerligt synd om, att söka efter någon ny plats, att starta om på nytt.
  Att bli tvingad måste vara det värsta, till ovisshetens liv.
  Vackra fina vårblommor du visar, de skulle väl ha sin omstart tid till våren, men jag är inte förvånad, för hela världen är på 'gång' med omstart. Det är en otäck tyst grubblande groende 'rörelse' på gång i världen, gillar det inte, är rädd. Hemska makter styr . . .

  Jag reser till Polen själv på tisdag i tre veckor, ska hjälpa släkt med diverse göromål och Rolf håller ställningarna hemma med att renovera rum och göra nytt golv. Så vi kommer att ha fullt upp på bägge håll.
  Ha det så bra, kram/ Eva

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.