torsdag 16 februari 2012

Jag har fått ett val...

... och har en vecka på mig... sen måste jag bestämma mig...


Ta avtalspensionen... 70% av lönen fram till dess jag blir "riktig" pensionär om 4 år...
eller
avgångsvederlag (en årslön)... sen arbetslöshet och A-kassa...

Fick förresten det "oranga kuvertet" igår - och det var ingen kul läsning.
Jobbade halvtid när barnen var små, var långtidssjukskriven och arbetslös... och så några år som kommunanställd... inte alls nå´t bra om man vill ha en hyfsad pension, kan jag lova. Undrar vad jag ska leva av när den da´n kommer?12 kommentarer:

 1. Inget lätt val.Vi som varit hemma eller arbetat väldigt lite när vi tog hand om våra barn,får väl leva på kärlek.
  Trist med ditt jobb.
  Eftersom vi nu ska jobba till 75 var det någon som surrade om härom veckan.Kanske kan du sadla om till politiker.Det kanske räcker med någon mandatperiod för att höjja upp pensionen.
  Kram från Blekinge

  SvaraRadera
 2. Känner igen din situation. Jag har varit hemma med tre barn och varit arbetslös ibland på grund av företag som har lagts ner. Är snart 60 år och arbetslös just nu.

  Man blir rädd när man ser att de ändrar på pensionsgränserna, även om det är den övre gränsen regeringen vill ändra, så undrar man om man ska behöva jobba till 75 för att få en vettig pension. Det finns väl annat folk kan göra än att jobba när de blir gamla. Det finns ju många föreningar tex. Och alla unga som inte har något jobb.

  Jag förstår att du har ett svårt val. Det gäller ju räkna på pengarna och tänka långsiktigt.

  Fler kramar från Blekinge

  SvaraRadera
 3. Hmmmm..ja, du min vän...det är väl som att välja mellan pest eller kolera?! 70 % av lönen är ju inte så mycket att leva av. Men å andra sidan så slipper du ju att bli "jagad" av Af o liknande de fyra år som är kvar.

  KRAM till dig...snart är vi grannar!! :)

  //Salyy

  SvaraRadera
 4. Det är en jobbig situation och jag avundas inte dig som skall välja.
  Jag har däremot varit friherre i sex år redan och tycker det går bra! Mycke tid med barnbarnen!
  Men ekonomin måste ju gå ihop, går det att vara lite gniden så är det skönt att va fri. Man vet ju aldrig hur mycket tid som är kvar.

  Ha en trevlig helg

  hälsar
  Lennart!

  SvaraRadera
 5. Tänk att en del jobb värderas så olika...att fostra en generation till bra samhällsmedborgare värderas väldigt lågt, jag tänker på den tid du var hemma och gjorde så att kommande pension blir därefter....Vilket svårt val du måste göra!! Men att gå ut i arbetslöshet är inte roligt idag, jag hade turen som fick läsa till undersköterska med a-kassa under tiden. Men sen att söka jobb över hela Sverige, det är inte kul!! Så nu har jag valt att gå ur a-kassan, trots att jag bara jobbar 75%, jag orkade inte hålla på och söka jobb och krångla för de andra 25%, så nu har jag fram till sommaren på mej att bestämma mej, efter det räknas min a-kassa om på nuvarande lön, och den är inte hög...Hoppas du känner att hur du än väljer så blir det så bra som det bara går efter förutsättningarna som ges!!
  Ha en bra helg vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Hej Anki! Tack för titten hos mig..Min man har precis gått i förtida pension efter att han blev uppsagd, han gick till A-kassan men kände efter första gången att detta skulle han inte orka, med all byråkrati och krav på att söka jobb och redovisa vad du sökt..det är ju helt rätt att det skall vara så,och efter många våndor valde han att ha sin fritid och mindre pengar att leva på. Hoppas det löser sig för dig! Ha det gott önskar Torprosen

  SvaraRadera
 7. Det var inga lätta val...avundas dig inte...och det oranga kuvertet var inte roligt även att jag haft samma arbetsgivare i 36 år och i stort sett arbetat heltid hela tiden....jag som tänkt gå när jag blir 61...Hoppas du finner något av valen lite mer valbart än de andra...

  SvaraRadera
 8. Trots eländet så var de ju häftiga skyltar:)
  Nä nu för tiden får man nog pensionsspara lite själv också om man ska ha de någon sånär bra vid pensionen.
  Trist men sant.

  Kramiz

  SvaraRadera
 9. Frånsett allt elände med ditt val som du måste göra så gillade jag skyltarna. Måste åka och titta på dem för dessa har jag missat där de står vid Norsholmsbron.

  Jag är så glad att jag inte har behövt göra något av dina val. Att allt blev så timat med nedläggningen och pensionen.

  Kram från Gunvor

  SvaraRadera
 10. Att sia in i framtiden är inte lätt. Ingen annan kan råda, för vi har ju olika med oss från yrkeslivet. Kan bara berätta att jag själv fick erbjudande om avgångspension i somras, som jag nappade på. Jag har inte ångrat en dag. Det finns så mycket att göra, som inte kostar stora pengar. Krämporna smyger på en, så det är skönt att ha några år utan "överhet". Oavsett vilket beslut du kommer fram till, så var nöjd med det! Ha dé!

  SvaraRadera
 11. Ja du det är ingen lek idag. Bara dom rika får mer å mer så kan vi vanliga försöka krafsa oss fram så gott det går... suck....

  Vem kunde ana för bara några år sedan att Sverige skulle bli på detta vis nu snackar vi UTANFÖRSKAP på allvar!!

  SvaraRadera
 12. Jag jobbade på ett tryckeri och fick sluta efter 28 år på grund av först arbetsbrist.
  Sen under första uppsägningsmånaden gick det i konkurs när inte lönen kunde betalas ut.
  Har sen haft återstående uppsägningstid på 5 månader som gick ut igår den 18.e feb.
  Imorgon ska jag till arbetsförmedlingen - och anmäla mej så jag får a-kassa - får ont i magen bara jag tänker på det...
  Att det ska behöva vara så här...
  Kram Anneli

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.