måndag 27 april 2015

Delikatess eller dödligt giftig?

Det diskuteras just nu... och svaret är att den är dödligt giftig... och dessutom cancerogen!
Många protesterar nog nu och säger "Ja, men den har jag ätit i hela mitt liv och jag lever ju!"  Javisst... jag har också ätit den, men nu när jag vet vad den kan åstadkomma, så är det lätt att avstå och den smakar inte alls lika bra längre!
Även om jag torkar den ett helt år OCH kokar av den 10 ggr och häller bort vattnet, så finns fortfarande en del gift kvar! 
1 hg färsk stenmurkla beräknas innehålla ca. 5 mg gyromitrin (giftet i stenmurkla) och 1 hg torkad mellan 6- 22 mg.  Dödlig dos för ett barn ligger på 10-30 mg/kg kroppsvikt...
Förutom att den kan ge akut förgiftning så kan den ge leverskador och som sagt... på sikt cancer.

Lagom till påsk gjordes på SVT:s morgonprogram en meny med bl.a. stenmurkla... här kan du läsa mer.

Som Svampkonsulent kan jag bara upplysa och varna...
men...
Var och en gör som man vill... men tänk efter före!

Ha det gott!


20 kommentarer:

  1. Ska man absolut äta svamp, ska det ju kännas bra. Är man det minsta osäker, smakar det ju inte väl. Jag har också ätit murklor (som andra tillagat). Utseendet på murklorna gör väl att det är inte så lätt att ta fel, men med så mycket gift i - usch! Britt

    SvaraRadera
  2. TV-kockarna får kanske uppdatera kunskap och recept alltefter nya rön kommer fram. Det är viktigt, för de når ju en miljon-publik genom TV-rutan. Bra att Paul Svensson öppet säger, att han tar till sig detta och slutar använda murklor. Hoppas fler följer hans exempel.

    SvaraRadera
  3. Å jag som just plockat en kasse full med murklor...eller det där var ju inte sant, och det förstod du ju kanske direkt...?!! Murklor har jag faktiskt aldrig varit förtjust i, smakat en gång tror jag, så för min del var det ingen större förlust. Men det var ju en fadäs av tv-kocken...Jag litar helt på ditt kunnande, efter helgen i Garphyttan så tror jag att jag törs äta allt i svampväg som du serverar!!
    Sen läste jag ditt förra inlägg, och jösses vilken fin blomsterhandel och vilka fina presenter du fick med hem! Och det fyrbenta besöket, hur charmig var inte han??
    Nu hoppas vi på en fin Valborg. För dom som håller sig här hemma eller söderöver ser det ju lovande ut, envisas man med att åka uppåt, ja då blir det som det blir...suck. Men vi är inte där än...
    Ha det gott vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Hmm, jag kan nog avstå just den svampen då... den finns ju många andra goda svampar! Vet inte hur mycket svampförgiftningar det sker, men nästan varje år hör jag om någon thailändare som blir svampförgiftad i Sverige... Vet inte om de plockar mycket svamp, och samtidigt kanske misstar sig på de svenska svamparna?

    SvaraRadera
  5. Det finns absolut ingen risk att jag skulle plocka stenmurklor, men kanske äta om jag blev bjuden. Så bra att du tog upp detta. Jag har helt missat det med TV-kocken och hans tankar efteråt. Kram

    SvaraRadera
  6. jag har alltid plockat murklor, jag har alltid kokt dem 3 ggr och slängt bort vattnet. Men nu är de svamparna färdiga, men för mig.
    Man måste ju lyssna på sakkunskapen, så nu är det finito. Så fin din Header var i dag, mycket snygg. Vilket underbart väder
    det är riktig vår. Läste om Wilhelmina där är det massor med snö igen. Så är det, men vi får vara glada att vi slipper Nepals Tsunamin och
    Himalayas snö drevet 22 personer som aldrig hann klättra. Så bra vi har det just nu

    SvaraRadera
  7. Skönt att jag inte gillar svamp :)

    SvaraRadera
  8. Tack! Du skrev ju på min blogg och här kommer informationen. Nej, jag har kanske ätit någon liten bit nån gång för väldigt många år sedan hos min bästa väninna som älskade murklor. Tyvärr är hon borta nu, men även om hon dog av bröstcancer så tror jag att jag kände henne så väl att hon skulle trotsat alla varningar. Men jag är en försiktig general jag! Det finns ju så många andra icke giftiga svampar så då kan man ju äta av dom i stället! Och kantareller, vanliga gula, är väl minst lika goda, i alla fall tycker jag det.
    Men jag är lite lustig, jag kan inte låta bli att plocka dom. Men nu läste jag att det är inte helt bra att torka dom inne heller......så nu blir det nog bara titta och inte röra.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  9. Ja tänk vad forskningen har kommit fram långt. Stenmurklor har vi som sagt alltid plockat och ätit efter minst 3-4 sköljningar. Kommer nog att sakna murkelsåsen till viltsteken.... passar ju så bra. Nej vi får nog hålla oss till de andra ätliga svamparna hädanefter, bara de nu inte kommer fram till att även Karl-Johan och Kantareller också är giftiga :)

    SvaraRadera
  10. Ja, jag läste informationen om denna svamp och om kocken. Hua.....den både ser hemsk ut och är det också. Låter förfärligt och så många som ätit av denna. Jag är absolut ingen svampälskare och har aldrig ätit av denna. Man kan bli sjuk ändå....
    Bra att du tog upp det här på bloggen.
    Fint bildkollage du gjort i headern.
    Ha en fortsatt bra dag !
    Kram !
    Marie

    SvaraRadera
  11. Vilken tur att jag troligen aldrig ätit någon. :)

    SvaraRadera
  12. Vilken himla tur då att jag aldrig ätit denna svamp:-)

    SvaraRadera
  13. Vi håller oss till kantareller och andra godsaker. Bättre att vänta till hösten med de färska svamparna och äta ur frysen tills dess. Cancer kan man ju få ändå - man behöver ju inte utmana ödet mer än nödvändigt =) Kram

    SvaraRadera
  14. Hej, jag såg länken till fyrans program där murklorna tillagades...Jag brukar plocka, torka, koka, och äta murklor två gånger per år. En murkelstuvning till en helgskinka är smaskens. Men, ifjol hade jag problemet att jag inte hade något bra utrymme där jag kunde torka svampen.Det blev garderoben vilket innebar att kläderna stank av murkla, urk
    Kramen

    SvaraRadera
  15. Glömde berömma dig för den tjusiga headern!

    SvaraRadera
  16. Tack för info, nu får den vara kvar i skogen för min del. Kram

    SvaraRadera
  17. Vi plockade och torkade murklan som unga, man visste att det var viktigt med rätt tillagning men inte fanns de varningar då som finns idag även om man som sagt visste att den var giftig. Vi tillagade och åt med god aptit, men det var längesedan och jag hoppas att giftet har gått ur kroppen nu. Nu skulle jag inte plocka den!

    SvaraRadera
  18. Jösses en sådan liten hemsk luring! Tur att jag aldrig har ätit den. Den ser rätt snygg ut som fotoobjekt dock.

    SvaraRadera
  19. Vi hoppar över murklorna.

    Vad roligt, jag ser också att här finns en massa av samma intressen mm.
    Jag bor i en röd stuga med vita knutar, älskar att plocka svamp, tar fram kameran så ofta jag hinner, ska bli mormor när som helst (kanske idag), Sixten heter den ena katten som är son till den katten som bara flyttade in här, du ser som du skrev fanns det många likheter och det är faktiskt roligt.
    Jag lägger in dig på min länklista och ha det bra hela helgen nu. Jag ska jobba.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du tar dig tid och skriver en liten kommentar :)