tisdag 21 oktober 2014

Korngryn...

... ett svenskt gryn som verkar lite bortglömt idag. 
Jag minns att mormor gjorde korngrynskaka som serverades med stekt fläsk och lingon, så när jag hittade ett recept så fick jag lust att prova.
Vi tog direkt ur formen utan att steka... verkade lite onödigt när den var nygjord.
Nästa gång ska jag ta en lite mindre form så den inte blir så tunn... tror den blir ännu godare då...
-------------------------------------------------------------------------
Så hittade jag ett annat recept...
Korngrynssoppa... som är som en vegetarisk gulaschsoppa. Lätt att göra och såå god!
Jag hade ingen blomkål... och eftersom jag inte hade någon tomatpuré så la jag i några körsbärstomater... och för att få lite sting så hade jag i 1 tsk sambal oelek.
Eftersom korngrynen sväller... och sväller så blev det mycket soppa! Vi åt i två dagar och har till minst en gång till i frysen :)
En klick crème fraishe till var inte fel :)
Som om det inte var nog så har jag bakat också :)
Glömde smöret och gjorde den i långpanna istället för runda tekakor... och det blev så bra så... ibland lyckas man  :)

Tänk vad man hinner med när man är hemma och vädret inte direkt inbjuder till aktiviteter utomhus... 
Till min glädje så finns det en äntligen en del svamp att njuta av... inte så mycket ätligt, men det är inte det viktigaste för mig  :)
Minns du hur fiskleverolja luktade? Precis så luktar svampen längst ner t.h.... Transkräling heter den...
Idag ska jag fortsätta med "husligheterna" och göra klart mina syltade tomater... mmm... det blir gott att ha i vinter :)

Ha det gott!


29 kommentarer:

  1. Påminner mig om mors rätter med Korngryn, gott!

    I nässelsoppan hade vi också Korngryn och små fläsktärningar!

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag minns att min morfar och jag (50-talet) åt gröt tillsammans i en avlång skål. Morfar drog ett strecka i "grötlådan" och först framme vid strecket hade "vunnit" Jag tror att det var korngryn i den gröten och jag har nog inte ätit det sen dess. Men minnet vaknade upp....../M

    SvaraRadera
  3. Oj vilket intressant recept. Undrar om man kan byta ut sirapen mot något annat sött, för jag har aldrig användning för sirap i annat fall, så det känns lite onödigt att köpa.
    Fina bilder som får det att vattnas i munnen :-)

    SvaraRadera
  4. Korngryn! Skrädmjöl! Heder åt de! Nej, svampen som inte är ätlig är nästan vackrast!
    :) kram

    SvaraRadera
  5. Fanns det inte nåt som hette grynkorv också?

    SvaraRadera
  6. Så många goda recept du bjuder på idag. Tänk om någon i min omgivning hade varit lika företagsam, så jag med fått njuta. Det blir väl till att plocka fram bakattiraljerna själv om det ska dofta nybakat här. Kram

    SvaraRadera
  7. Det är verkligen ett bortglömt korn. Konstigt att det inte blir mer populärt när man helst ska äta närodlat. Korn växer väl mest i norrland, men det är ju mer nära än Kina där riset växer.
    Jag använder det som ris. Ser inte lika fint ut, men det smakar mer. Men jag ska titta på dina recept också.

    SvaraRadera
  8. Jösses, vad Du är huslig! Min moster var på besök här om dagen och vi pratade precis om korngrynskaka. Har inte ätit det sedan Mamma Gertrud gick bort, hon var ju en hejare på matlagning till skillnad mot mig. Kanske jag törs mig på att prova att göra korngrynskaka.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  9. Oj, vad huslig du har varit! Ibland får man sådana ryck!

    SvaraRadera
  10. Korngryn har jag aldrig sett. Tänk, varje gång jag kommer in här hos dig lär jag mig något nytt! Å soppan ser precis så värmande ut som den troligen ät. Under hösten och vintern gör vi ofta olika soppor. Det hör liksom årstiderna till.
    Baka däremot har jag aldrig gjort, eller jo, två-tre misslyckade försök med en sockerkaka räckte;-)

    SvaraRadera
  11. Härligt med korngrynen! Det är nog något som vi får slå ett slag för. Det är nog många som inte vet vad det är... Vi kallar det för Korngrynspudding. Det är mycket som kallas pudding i våra trakter, undrar vad det beror på!? ;)
    Soppan ser supergod ut! Måste testas!

    Vilken fin blogg du har med underbara bilder!
    Kram
    Annica

    SvaraRadera
  12. Oj de där har jag aldrig hört talas om. Ser väldigt gott ut o stekt fläsk är ju hur gott som helst. Korngrynskaka..ja sanningen o säga så vet jag knappt vad korngryn är :) men jag får nog se mig om bland mjöl o gryn i hyllorna, för de där skulle jag vilja testa.

    Kramiz

    SvaraRadera
  13. Fy bubblan så gott, det sa jag högt . . . Rolf kom ilande, vad då . . . . när han ser maträtten säger han precis som jag, fast mera usch så gott . . .
    Ja nu vill han ha detsamma, så får det bli till i morgon lunch. Sen vill han givetvis ha fläsk till detta.
    Precis som du skriver har korngrynen blivit bortglömda, inte så konstigt för vi har fått en massa andra maträtter från andra länder. De maträtterna bara öser de på oss i olika matlagnings program i Tv.
    Visst är det spännande med dessa utländska kryddor, grönsaker m.m. till maten vi lagar, MEN man kan faktiskt bli väldigt trött på dem oxå.
    När jag var barn åt vi soppa med korngryn, sen läser jag ditt recept och tror att det var något liknande som far gjorde (han var duktig på mat lagning). Men det var inte paprika pulver i, tror ej det fanns på 50-talet.
    Ej heller tomater och blomkål, utan en vanlig grönsaksoppa med korngryn i kokt på fläskben.
    Så nu blir man liksom nostalgiskt och tänker på detta, måste då även fixa denna soppan.
    Undrar vad skrädmjöl är för något mjöl, har inte sett det i våra butiker här, vi har då Konsum, ICA, Netto.
    Att baka bröd gillar jag, mer än att baka kakor m.m. Men nu får jag inte baka för Rolf, *fniss*
    Ja det beror på att frysen är proppfull och den extra frysen är tömd, det räcker väl att ha ett stort frysskåp för två personer menar han, jovisst jag håller med. Man kan inte bara fylla på hela tiden . . .
    Tack för dessa recept, man behövde få ett annat tänk . . . .
    Må gott kram/ Eva

    SvaraRadera
  14. Måste nämna så det ej misstolkas, visst fanns det tomater o blomkål på 50-talet, men inte just i den soppan som tillagades.
    Eva

    SvaraRadera
  15. Korngryn är gott! Brukar också göra en soppa, men den är med rimmat fläsk och rotsaker.Tisdagssoppa heter den nog i kokboken. Annars brukar jag baka korngrynsbröd ibland. Det är ju ett väldigt nyttigt gryn!

    SvaraRadera
  16. Oohhh så gott det ser ut och låter !!
    Nu blev jag hungrig igen :-)

    Ha det gott/Kram

    SvaraRadera
  17. Jaha, då får man skriva korngryn på handlalappen! Ser både gott och spännande ut. Tekakorna ser helt ljuvliga ut lätta och fluffiga! Ha en skön kväll! Kram kram

    SvaraRadera
  18. Anki...vad är det som händer? Vart ifrån kommer all denna energi?? Skicka genast över lite...för här sitter latmasken som en ryggsäck när jag kommit hem. Skrädmjöl har jag faktiskt gjort drömmar på, riktigt goda blev de om jag får säga det själv. Däremot har jag inte ätit korngryn sen jag var liten...och historien om dom kan vi ta när vi träffas...Men soppan ser riktigt god ut, så kanske jag kan tänka mej att prova vad det lider...
    Milde tid...fiskleverolja...kommer i och för sig inte ihåg hur det luktade, inte smakade heller, vet bara att det inte är någon gastronomisk höjdare...Däremot var svamparna söta, eller vackra kanske man ska skriva.
    Ha det gott vännen och ja, jag inväntar energin då...
    Kram kram

    SvaraRadera
  19. Korngryn är gott, men korngrynskaka är nytt för mig. Soppan ser smaskig ut. Det är riktig höstmat med soppa i alla former, tycker jag.
    Hoppas du har sköna höstdagar med möjlighet till skogsvändor mellan skurarna! / Åsa

    SvaraRadera
  20. Usch, usch för korngryn! Kanske jag har ändrat mig som äldre eller ...
    Mormor gjorde fel mat en gång till mig och gjorde korngryn och fläsk *tvi* Det var min mammas älsklingsrätt! Här uppe hör jag ingen (åtminstone förr) äta korngryn.
    Jäklar på en pinne vad du har varit duktig *tumme upp*
    Fina bilder/ kram

    SvaraRadera
  21. Korngryn! Tack! Jag älskar sån där "redig" mat, mycket fibrer och man blir mätt och go och glad! Jag ska försöka hitta i affären - det finns inte alltid allting här på landet - och sen ska jag prova soppan! Brödet ser jättegott ut och att hoppa över smöret verkade ju inte göra något. Och "mormors" korngrynskaka - mums!
    Kul att du får se lite svamp äntligen. Igår hittade jag, kanske, 20, trattisar och jag vart salig, jag älskar att plocka dom, dom är så härliga att ta i!!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  22. Tack för att du visade vägen hit till alla fina bilder och spännande recept. Har nog aldrig smakat korngryn men är intresserad av att prova. :-)
    Kram

    SvaraRadera
  23. Idag blev det 'korngrynskaka' smaskens gott, sa vi båda.
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
  24. Spännande recept - jag blir hungrig när jag ser dina fina matbilder.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
  25. Men jösses, vad hungrig jag blev av att kika intill dig idag.. Mumsigt ser det ut alltihopa..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  26. Vad flitig du varit. Pix för soppan. Helgkram Bosse

    SvaraRadera
  27. Ja att korngryn är bortglömt håller jag med om, så är det


    Korngryn, ja men det måste man ju testa ! - Det är något som jag faktiskt aldrig använt, så efter 55 år kan det väl vara dags då ;)
    Skrädmjöl har jag bakat med och jag gillar verkligen smaken som det ger. Har bla bakat en sockerkaka av det ..mums ! - Härliga frestande bilder som gör att man känner sej hungrig helt plötsligt !
    Ja ibland får man sina ryck, och då händer det saker...Men dom kommer väldigt sällan numera ;)
    Ha en trevlig helg !
    Kram / Anneli



    SvaraRadera
  28. Tack för tipset och korngryn. Den rätten måste jag pröva!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du tar dig tid och skriver en liten kommentar :)