torsdag 20 mars 2014

Vad är det som luktar?

Den här gången är det inte muslik jag tänker på, utan något helt annat.

Känner den svaga doften på vedbacken när jag lastar trädgårdstraktorns vagn med de sista bitarna av den gamla torrgranen... känner den åter när bitarna klyvs... och så ännu en gång när jag travar veden. Det är en mild fin doft av vanilj... och då börjar jag förstås fundera på varifrån den kommer... vaniljdoften alltså... för vad jag vet finns inte några vaniljorkidéer här...
De här bilderna är inte mina utan lånade på nätet... det står inte vem som är fotograf på någon av dem...

 


Googlade på vanilj och på vanillin... intressant...
Äkta Vanilj - denna dyra smaksättare utvinns från olika arter av vaniljorkidéer...
... medan Vanillin som finns i bl.a. vanillinsocker är något helt annat... mycket billigare!
I bakhuvudet ligger en "gammal" kunskap som jag snappat upp någonstans... att vanillin bl.a. görs av rötat granvirke... och nu funderar jag... kan det vara den där granen som lämnade det vaniljdoftande luktspåret?
 (Det finns en lite svamp, taggticka, som också luktar så... men det är inte säsong för den just nu...)
Det här hittade jag när jag surfade runt bland vanilj och vanillin...
Och allt det här bara för att jag kände en doft på vedbacken :)

Från det ena till det andra... idag inträffar Vårdagjämningen... visst känns det bra :)

Ha det gott!

33 kommentarer:

  1. Vårdagjämning??

    Vi välkomnades hem med vinter!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Ja,här snöar de för fullt.Men du har ingen snö,så härligt!Fina bilder som vanligt.
    Ha en bra dag och kram!
    Jag hittade inte åt de där redigerings programmet :(

    SvaraRadera
  3. Fina Vårbilder ni har,här kom det över 2 dm nysnö och -3 grader kallt !!

    Usch och fy för detta bakslag/Kram

    SvaraRadera
  4. God morgon från ett klart men kallt Kiruna och tack för trevlig läsning om vanilj, alltid lär man sig något nytt :)

    SvaraRadera
  5. JA, hurra för vårdagjämning! Så mycket du lärde dig av den doftupplevelsen :)

    SvaraRadera
  6. Nu fick jag lära mig en del nytt. Vårdagjämning ...ordet låter som musik. Kram

    SvaraRadera
  7. Visst doftar det gott på vedbacken! Har också känt den där vaniljdoften ibland och inte fattat var den kommer ifrån.
    Härligt med vårdagjämning och här smälter snön så det skvalar idag!!!!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Tänk att man får lära sig något varje dag, nästan. Ingen aning om att det kan dofta vanilj på vedbacken. Men då vet jag om jag någon gång får uppleva det.

    SvaraRadera
  9. Tänk så mycket man lär sig här i blogglandia...!! Trodde först att jag skulle få läsa vidare sen om hur Lasse hade hittat ett nytt recept med något riktigt gott med vanilj i!! Inte har jag tänkt på någon vaniljdoft på vår vedbacke, fast sista tiden har vi mest haft björk där. Däremot var jag tvungen att ta en extra titt på min vaniljorkidée, men den håller på sig...inga synliga blommor än!!
    Och vilken vårdagjämning sen då...snön ligger fortfarande kvar sen igår, och knappt så termometern orkar upp på plussidan. Kände i kroppen igår att det inte var så behagligt längre. Hur går det förresten med din rygg och vedbacken...?? Jo, jag förstår att det måste göras, och att få be om hjälp i tid och otid...jo jag vet hur det är också!! Men ändå...var rädd om dej!!
    Ha det gott vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Oh javisst är det vårdagjämning idag! Härligt! Och jag är ledig, men håller mig inomhus i snålblåsten, bakar lite istället, kanske kan bli kaffe utomhus till helgen....
    Ha det gott.
    PS Förresten, vad dina regnbågsirisar kommit långt!!! DS

    SvaraRadera
  11. Intressant info om vaniljsockret. Det hade jag ingen aning om. Vårdagjämning, ok, men här är det mer vinter. Snöblask så det står härliga till...

    SvaraRadera
  12. Intressant!! :)
    Vårdagjämning välkomnas gladeligen och visst märks det att dagarna är längre/ljusare :)
    Snön som kom igår har nu smält bort och hoppet om ett vårlikare väder har stärkts igen!
    Ha det gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  13. Vårdagjämningen brukar jag inte tänka så mycket på, men däremot vintersolståndet den 21- 22 december. Dagen när mörkret besegras så sakta och vi går hela tiden mot ljusare tider. Man kan kanske säga, att vårdagjämningen är första "säkerhetsnivån". Kram & Må gott.

    SvaraRadera
  14. Ja här i Norberg har det snöat och blåst i flera dagar. I morse var jag ute och skottade snö. Men nu tror jag att det lägger av och det blir vår....Kram o ha det gott fr W.

    SvaraRadera
  15. Man lär sig så långe man lever. Så bra med google, det man inte vet kan man få reda på inom några minuter. Vi kan sitta här och diskutera en 'grej' som vi båda är oense om, då googla vi och kollar vem som har rätt, hi hi. . .
    Vi har inte fått någon snö eller direkt bakslag, men det kan fortfarande komma, så är det varje år inget konstigt med det. Låt det falla nu och inte senare.

    'Dina' videkissar ser lite rosa aktiga ut än 'mina', vad kan det bero på.
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
  16. Ja här har jag lärt mig nå't nytt igen. Åatt du associerar ved med vanilj - ja det var också nytt om man säger så.
    Det är himla kul att följda din blogg och "lära känna" naturen - om man är asfaltbonde som jag;-)

    SvaraRadera
  17. Intressant med vanilj och vedbacken. Ska vara lite mer uppmärksam mär jag är där.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  18. Ljuvliga bilder och ett ljuvligt inlägg. Jag som älskar skog och ved så mycket plus vanilj, nu förstår jag varför *ler* Tack för ett bättre vetande via dig *tumme upp* Ha en bra dag/ kram

    SvaraRadera
  19. Jag väntar på att min Kaprifol ska börja blomma - då doftar det vanilj!
    Fina bilder du visar.
    Fin helg önskar
    Eleonora

    SvaraRadera
  20. Blomsterlandet!! Där finns de små söta sipporna som jag hade i ett inlägg, de rosa, ljusblå och vita!! Jag ramlade fullkomligen över dom idag när jag skulle handla blommor till morgondagens jubilar. Där stod dom, bland uteblommorna, små blyga och näpna, Balkansippor heter de tydligen. Så nu får du fara dit och handla!!
    Skön helg vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  21. Inte visste jag att det fanns röda videkissar, tänk vad ljuset kan spela ett spratt!
    Nu måste jag gå och lukta på mina granar i sommarstugan om de luktar vanilj. Där finns granar på rot, granar som halvligger, granrotvältor, granved, torra grangrenar, flisad gran osv. Men nog ingen rötad!
    Kram och en fin helg!
    Karin

    SvaraRadera
  22. Det där hade jag ingen som helst aning om! Bra att vara lite nyfiken ibland, då lär man sig saker.
    Fina kisar och irisar!
    Ha en skön helg! Kram Pia

    SvaraRadera
  23. Spännande med vaniljdoften. Intressant att fundera över.
    Så härligt ni hade det du och Rigmor...fina bilder som ni visade.

    Kram
    annika

    SvaraRadera
  24. Hej! Kan man bli annat än glad åt alla dina färgsprakande blomster! Här är marken fortfarande vit, inte inne i byn men här i "förorten" hihi.
    Tyvärr är byvägen så lerig att varje promenad in till byn kräver dusch av hundunderrede vid hemkomst. Men på fredag är trimning beställt så livet blir lite enklare...
    Nu har jag kravlat mig upp ur det djupaste hålet, långt ifrån ända upp, men jag är på väg, bara det! Och så har jag internet igen, bara det gör ju att livet blir värt att leva, att åter få kontakt med cyberverkligheten!
    Ha en fortsatt fin helg/Kram från nya pörtet

    SvaraRadera
  25. God morgon.
    Oj så många fina bilder du bjuder oss på, och lite mer om vanilj har vi åxo fått veta nu.
    HURRAAAA för att våren är här nu.
    Ha det gott och tjingeling från mig!

    SvaraRadera
  26. Intressant det där med vaniljen. Att det vi tror är vanilj är gran!!! Nu måste jag ut och dofta på granar. Har aldrig känt den doften från dem. Kramar

    SvaraRadera
  27. Intressant. Jag ska också sniffa på skogen lite extra. Kram

    SvaraRadera
  28. Vilket detektivarbete du gjorde.. Vet inte om jag någonsin känt vaniljdoft i skogen men hädanefter kommer jag att sniffa mera..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  29. Spännande! Tänk vad man lär sig mycket här i bloggvärlden. Har aldrig känt den doften på mina skogsvandringar men alltid kul att ha nåt att se fram emot. Ha en fin söndag och kramen :)

    SvaraRadera
  30. Jag älskar vanilj och doften av den, det var roligt att få ta del av den informationen....
    Kram vännen**

    SvaraRadera
  31. Oj nu vet jag inte om jag någonsin vågar äta något med vanilj i, för jag kommer säkert inte kunna läsa de minimala ingridienslistorna på förpackningarna. En gång i tiden fick man vaniljsmak även av sekret från bäverrumpor.

    SvaraRadera
  32. Det känns bra att veta att dagen är längst. Sista två bilderna är så ljuvliga. Kram Bosse

    SvaraRadera
  33. hej min vän <3

    det var verkligen något nytt...detta med vaniljen :) spännande:) men jag är ändå inte förvånad....mycket...eller egentligen i grund och botten det mesta....kommer ursprungligen från naturen <3

    vad vackra vårtecken du har borta hos dig <3 visst är det underbart med våren <3 allt lever upp och man fylls av mycket värme,,<3

    varm kram om dig

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du tar dig tid och skriver en liten kommentar :)