tisdag 13 augusti 2013

100 hus 2013... hus nr. 36

Schenströmska Herrgården ligger i den lilla bruksorten Ramnäs i Surahammars kommun.
på den västra stranden av Kolbäcksån...
Herrgården uppfördes av Magnus Schenström och stod färdigt 1862
Inskriptioner både på fram och baksida...

1834 förvärvades herrgården av Per Reinhold Tersmeden och blev kvar i släkten tills 1907, då baron Adolf Tersmeden sålde både herrgård och bruk till Garpenberg AB.
2006 flyttar dagens ägare familjen Dennerstedt in i herrgården, som idag fungerar som en modern konferens- och hotellanläggning.

och
Vill du se fler deltagare i "100 hus 2013" så titta HÄR...

4 kommentarer:

 1. God morgon vännen...eller god förmiddag kanske det är nu!! Det var ett pampigt hus han byggde, den där Schenström...påminner lite om Julita vid första anblicken. Och förra inlägget...stationshuset i Vansbro...där skulle man bo! Jisses så elegant, precis i min smak...*gapskratt*...skulle väl inte hitta till köket med alla dessa rum!
  Undrar just vad vi bevarar till eftervärlden...om det över huvudtaget byggs hus som kan mäta sej med dessa?? Alla dessa färdigmonterade kåkar som sätts upp, de står säkert inte pall för väder och vind i så många hundra år.
  Ja du...det ser väl inte ut kanske att bli det mesta förträffliga husbilsvädret till helgen, och särskilt inte i trakten kring Vättern...men vi får se vart vi rattar, och det går ju faktiskt att packa med regnkläder också...Däremot är det väl gynnsamt för dina svampar, så jag får glädja mej åt det, alltid är det någon som blir glad...*blink,blink*...
  Ha en bra dag vännen, själv ska jag sitta med armarna i kors och se på medans gräset växer så det knakar, för gräsklipparen som mannen i huset lagade, ja den gick fem minuter...
  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Hej husjägaren !
  - Tänk så många fantastiska hus det finns!
  Men ett är säkert dom gamla husen är överlägset vackrast.
  Du borde ha en omröstning sen när är du fotat 100, vilket som är huset med stort H !
  Ha det gott !
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen öga för detta med gamla hus. Kul att få veta lite mer om bakgrund etc. Håller med om att det så småningom skulle vara intressant med en omröstning om det mest intressanta, vackraste och kanske originellaste huset. Kram, 3M

  SvaraRadera
 4. Roligt att vi fortfarande är några som stretar på med våra hus. Detta var en stilig och stilren och väldigt vackert belägen herrgård.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.