tisdag 15 januari 2013

Lite duktig...

... ja, det känner jag mig...
... för jag är nämligen inte alls den där duktiga tanten, som man ska vara när man är 60+ och pensionär :)
... men nu har jag både bakat och gjort marmelad!
Skrädmjöl, det har jag ju hört talas om, men aldrig sett här tidigare... och nyfiken som jag är så köpte jag en påse...
På påsen fanns flera recept  - nävgröt (förstås :)), gröt, välling, tekakor, drömmar... och Mårbackakaka... och den bestämde jag mig redan i affären för att prova, så jag inhandlade en liten flaska bittermandelolja också...
lättbakad och skjuts in i ugnen... och den blev såå god! Lite torr kanske, så nästa gång ska jag dra ner på tiden i ugnen från de 50 minuter som det står i receptet till 40 - 45 min...
  Lena i Hagtorp  inspirerade mig till att göra egen marmelad... tack Lena!
Apelsinmarmelad... ja jisses, det har jag nog inte gjort någon gång under de senaste 30 åren... men nu var det alltså dags :)
I kg apelsiner + 1 kg syltsocker inhandlades...
Blodapelsinmarmelad... och gott blev det!
Nu kanske det dröjer till nästa anfall... 
... men idag får jag nog lov att improvisera  fram ett matbröd utan jäst... glömde att köpa och snön yr och jag har inte den minsta lust att ge mig ut med bilen.

Ha det gott!

27 kommentarer:

  1. Vad kul att testa ett nytt mjöl
    jag är inte nån bak/mat tant men som du skriver ibland får man ju ett anfall
    som på hösten att göra marmelad på squash
    fina bilder man blir ju nästan sugen på att baka när man ser dom
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  2. Så duktig du varit! Ibland får man sina ryck, men de går över ganska snabbt igen ;) Torrjäst är bra att ha hemma, lång hållbarhet! (Jag har inte det hemma, men det hade varit bra OM jag hade det)

    SvaraRadera
  3. Stöpafors Kvarn besökte vi i somras!

    Duktigt jobbat!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Måste man vara duktig när man är 60+? Det låter så tråkigt. Men precis som du så kan jag få sådana infall och bli superduktig. Det kan jag leva länge på. Måste nog testa den där Mårbackakakan. Kram

    SvaraRadera
  5. Skrädmjöl har jag köpt några påsar i mina da´r. Här i Värmland har vi ju nå´t som heter "Gammelvala" och där gjorde jag min första bekantskap med nävgröt, fläsk och lingonsylt. Sååå gott!
    Idag kommer jag nog inte att vara alltför "verksam". Ska åka till syrran på blomaffären och bjuda henne på semla om det inte är för många kunder som ska köpa tulpaner på Tulpanens dag idag.
    Ha en fin tisdag och glöm inte att ta en paus då och då!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Hejsan Anki !

    Skrädmjöl har jag aldrig hört talas om ens. Vinjett och de fina från Saltåkvarn utanför Järna.Lite dyrare, men utan kemikalier. Blir så sugen på att baka men kommer aldrig till skott.
    Skulle ju pröva Stevia i muffins och på den vägen är det.
    Ha det gott på Tulpanens dag.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  7. Mums vad härliga marmeladburkarna ser ut.
    Jag får också såna ryck ibland och bakar, fast jag avskyr att baka och det oftast bara blir "pannkaka" av allt :)

    SvaraRadera
  8. Hej Anki.
    Skrädmjöl har jag bakat av flera gånger, bland annat skrädmjölskakor som är jättegoda med just hemlagad apelsinmarmelad.
    Varje år koker jag marmelad så det räcker till nästa säsong. Jag använder alla citrusfrukter som finns nu i butikerna och gör olika blandningar av dem.
    Mårbacka-kakan har jag inte provat, får se, den kanske jag testar senare idag.
    Kram Monkan

    SvaraRadera
  9. Ja du var duktig. Jag måste googla på skrädmjöl. Har hört namnet men vet inte vad det är.
    Baka älskar jag, men är i övrigt ganska ordinär i köket. Blev faktiskt litet sugen på att göra marmelad. Jag har ett recept med apelsin o morot. Fin färg blir det.

    SvaraRadera
  10. Oj...jag som har en påse skrädmjöl står!! Hade tänkt den till drömmar, och det är fortfarande på "tänkstadiet"...har lite svårt att komma igång när det gäller att baka, det är ju inte min favoritsysselsättning direkt...
    Inte heller tillhör det favoriterna att skotta all denna snö...grannen har en liten fyrhjulig motorcykel med schaktblad, jag sneglar avundsjuk på henne där hon far fram så snön ryker all världens väg...Enda trösten är väl att jag får mer motion än hon...
    Ha nu en bra fortsättning på dagen, hade tänkt mej ut på lite äventyr ikväll, men vi får väl se hur det blir med det i det här vädret...
    Kram kram

    SvaraRadera
  11. Duktigt! Och en perfekt dag för innepyssel när snön yr ute. Hemkokt marmelad är gott men jag har inte gjort någon på länge. Får nämligen hemkokt fikonmarmelad av svärmor och krusbärsmarmelad av dottern, och det räcker för våra behov. Men att baka en mjuk kaka, det är tillfredsställande. Både doften och smaken ... Ser gott ut på din bild.

    SvaraRadera
  12. Nu blev jag riktigt avis, jag hade som mål att baka idag men inspirationen ville inte alls infinna sig så nu hoppas jag den kommer till fredag istället för då är jag "ledig" från borta jobbet! Marmeladen ser verkligen god ut, det riktigt vattnas i munnen.
    Ha en fortsatt bra dag och en god kvällsmacka!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  13. Haha, tänk att jag också kan få såna anfall men inte är det ofta inte..
    Du lyckas bra med dina projekt i alla fall..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  14. Visst känner man sig med all rätt duktig när man bakat eller som Du både bakat och gjort egen marmelad!
    En alldeles speciell känsla att både plocka in och ta fram och äta det man gjort själv, är ju oxå en "tant", och jag tycker verkligen om att styra med sådant, men jag jobbar ju "minst" 100% fortfarande, så vare sig tid eller ork finns för så mycket hemarbete!
    Duktig har Du varit!!
    Ha en fin kväll!
    annette

    SvaraRadera
  15. Men hallåå..å så säger du att du har tummen mitt i handen..haha! Fasen jänta vad du står i o grejjar..Det där ser ju supermumsigt ut..och skrädmjöl har jag ALDRIG hört talas om. Marmeladen hade guben dreglat över..men det finns aldrig i det här huset då han är diabetiker..men titta får man väl göra i alla fall..hihi! Att baka utan jäst är ganska lätt..Googla på recept utan jäst..så ska du se att en hel värld öppnar sig. *ler* Jag hittar nya recept en gång i veckan på det sättet ja..
    Fina bilder som platsar i en riktig matblogg..
    Kraaamen

    SvaraRadera
  16. mums ja, hembakt bröd är gott. och tänk, att koka sylt/marmelad är så enkelt, men blir så gott. jag kan rekommendera att koka marmelad på citron och lime också. jättegott till rostebröd.
    aino

    SvaraRadera
  17. Fin marmelad du gjort!!!!! Visst är det gott!
    Skrädmjöl har jag aldrig provat, men tänkt många gånger....
    Det är så mycket man tänker som aldrig blir av!
    Snön har vräkt ner här också och jag har jobbat...
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  18. Min svärmor bakade alltid skrädmjölsdrömmar för många många år sedan. De var makalöst goda. Dessutom kan man göra mycket annat gott som du sa. Svärmor bakade också en slags thekakor med det mjölet, men tyvärr har jag inte receptet kvar. Hon kommer inte ihåg något längre så det går inte att fråga heller. Hon glömmer allt lika fort som man säger något tyvärr. Men med ålderns rätt så får hon det. 97 år, det är väldigt gammal. Ibland lite väl gammal, kan man tycka i vissa lägen. Men... Du har varit väldigt duktig måste vi säga. Hoppas vi får smaka på marmeladen någon gång! Kramar 3 M

    SvaraRadera
  19. Härligt då man får såna ryck. Skrädmjöl känner jag inte till men kanske ska testa. Jag gillar att baka och gjorde matbröd i går kväll....sent blev det.
    Här har det snöat ett dygn nu så det är oskottat överallt och svårframkomligt med cykeln. Hoppas att det är åtgärdat till i morgon bitti.
    Bra att du hittade tillbaka.

    Kram
    annika

    SvaraRadera
  20. Du är visst duktig, alltid! Både när du bakar och när du inte gör det.
    Ses ikväll!
    / maria

    SvaraRadera
  21. Det är ju bara sååå himla gott med nybakt bröd och nykokt hemmagjord marmelad...åå...mums... så gott!!! :)
    Det där om att du inte är så duktig det tycker jag var lite orättvist av dig själv...jag är jätteimpad av allt du pysslar med och livet är väl ändå till för att njutas och inte en massa plikter.... håller med Maria ovanför....
    Önskar dig en fin njutbar onsdag vännen :)
    Ann-Louisekram

    SvaraRadera
  22. Jeg kom bare lige forbi.
    Hvor ser din marmelade lækker ud.
    Tak for kigget.
    Ha` en god aften.

    SvaraRadera
  23. Visst var du duktig! Man måste få berömma sig själv ibland!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  24. Uhmmm hvor ser det lækkert ud - tænderne løber i vand og jeg kan næsten smage hvor godt det er - sikke fine billeder på bloggen wauh siger jeg bare.

    Klem
    Charlotte

    SvaraRadera
  25. Så härligt med färskt bröd och marmelad! Helt ok att känna sig duktig! Dessutom både vackert och gott! Kram Elisabeth

    SvaraRadera
  26. Godmorgon Anki :D

    Skrädmjöl ska köpas nästa gång vi är över gränsen alltså. Skrev upp det på handlelistan NU....

    Marmelad kokade jag för första gången förra året. Blev så gott :D
    Grannen fick en burk med.

    Du undrade över ordverifieringen... Har haft en period när det RASAT in spam på bloggen. Så därför införde jag det.
    Ska ta bort det igen, men det får vänte några dagar till. Men det ska bort :D

    Här är det 13 minus idag. Tror det snöar, eller har snöat. Fullt med nysnö på verandan.

    Ha nu en flotters dag. Det ska jag. Kram Synnöve.

    Jo, hur har du fått dit nyckelpigan på pekaren? Nyfiken nu :D

    SvaraRadera
  27. Hej och tack för tipset om Naturkompaniet. Nu har jag varit ute på nätet och kollat och hittat två termosar som är intressanta. En 0.35 för 299:- och en 0.5 för 329:-.
    Så roligt att du tyckte om musiken på bloggen - jag är en så´n där allätare i musik vet du. Väljer musik efter humör!
    Trevlig helg och kram!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du tar dig tid och skriver en liten kommentar :)